Vikdörrar fakta

Våra vikdörrar är mycket efterfrågade vid både om- och ny­byggna­tioner.
En nyhet är att vi nu även har vikdörren med aluminiumprofil vilket ger en underhållsfri och tålig dörr.
Allt är möjligt och vi hjälper dig gärna att planera en trevlig lösning.
Vi har många förslag. Bara fantasin sätter gränser...

Viktigt att veta om våra vikdörrar

Vikdörren hänger upptill i en balk för att få så låg tröskel som möjligt. Tröskeln går att bygga ner i golvet 35 mm. Detta måste man räkna med vid beställning så att man anpassar dörren efter hålet. Vikdörren går inåt för att alla beslag skall vara skyddade och för att den skall gå lätt att öppna och stänga. Dörren går att justera i både höjd och bredd.

Vikdörren levereras och monteras med Kartro Adjufix som standard. I överstycket borras hålen med lutning för att de borras i det smalaste stället på överstycket. Detta för att man skall komma åt skruven med bitsen. Här behöver man inte skruva ut hylsan för den fungerar som en hållare för skruven. Det skall vara överspänn på överstycket.

Alla våra produkter tätas med fogmassa  i alla hörn nertill för att förhindra sprickbildningar i färg och trä. Tätningen motverkar röta och färgsläppningar.  Det kan inträffa att fogmassan får en gulnande färg men det går med fördel att måla över fogmassan med vit färg NCS 0502Y om den skulle gulna.

Alla fönster monteras med glas av bästa och lägsta UW värde som standard från 0,9-1,0 för hela konstruktionen. I vikdörren sitter det 2-glas med varma kanter och argon för att få bästa värde (UW-värd 1,4) men också för att vikten inte skall bli för hög.  

Produktinformation:
Vikdörren är monterad med bakkantlåsning för att säkerheten skall bli högre, men då är det noga att handtaget sätts i 90 grader (vinkelrätt åt sidan) när man öppnar dörren så att inte hakarna hänger kvar i slutblecket på baksidan, för då böjer sig bakkantlåsningen och måste bytas ut.

Vikdörren har en plastspärr upptill, som låser endast när gångdörren står vinkelrätt (i 90 grader) mot det stängda partiet – rakt in i rummet.  Om dörren öppnas så att den står parallellt med det stängda dörrpartiet, så låser inte låset och handtagen kan stöta i varandra eftersom det sitter ett handtag på varannan dörr. Detta gäller inte dörrarna med beteckning 404, 460, 606 och 660 för där finns ingen plastspärr mellan dörr 2 och 3 för dom slår ej ihop eftersom det blir ett mellanrum på 200 till 300 mm mellan dörrarna.

OBS! Det är viktigt att dessa rekommendationer efterlevs för att installationen av vikdörren skall fungerar på rätt sätt.  Det skapar också förutsättning att allt kommer att fungera till 100%. 

Fakta om Special/Standard vikfönster och vikdörrar (MFDVIK)
Tel: 0320-630 66, E-post: mfab@markfonster.se